Gullbjørn til gangsterfilm

Gullbjørnen i Berlin gikk i år overraskende til til «Eliteenheten», en rå film om dopkrig og korrupt politi regissert av Jose Padilha (bildet).

6764 4ad6d original

Årets hovedjury ble ledet av den gresk-franske filmskaperen Constantin Costa-Gavras. Den valgte den voldelige skildringen av Riopolitiet som kriger mot mafiaen som årets beste festivalfilm. 2,5 millioner brasilianere har allerede sett skytefesten, men få på festivalen hadde tippet filmen som hovedprisvinner.

Der hadde nok mange regnet med å finne Paul Thomas Andersons «There Will be Blood», som måtte se seg fornøyd med prisen for beste regi. Prisen for beste skuespiller var likeledes spådd å gå til dennes hovedrolleinnehaver, Daniel Day-Lewis, men slik gikk det ikke. Den iranske skuespilleren Reza Najie mottok Sølvbjørnen for beste skuespiller for innsatsen i filmen «Spurvenes sang».

Grand Prix til dokumentar Juryens Grand Prix gikk til den eneste dokumentarfilmen i hovedprogrammet, Erroll Morris´ film om Abu Ghraib-fengslet i Bagdad.

Den britiske skuespillerinnen Sally Hawkins fikk Sølvbjørn for beste skuespillerinne for rollen som lærer i filmen «Happy-Go-Lucky».

Den kinesiske forfatteren Wang Xiaoshuai vant Sølvbjørnen for beste manus for filmen «Vi stoler på kjærligheten»

Det var rundt 400 filmer å velge, av dem 26 i hovedkonkurransen, av dem igjen deltok 21 i kampen om Gullbjørnen og sølvbjørnene på verdens nest viktigste filmfestival.