HD-DVD offisielt død

Toshiba annonserte i morges at de stanser produksjonen av HD-DVD. To års formatkrig er dermed over.

I helgen kom de første ryktene om at HD-DVDen ville få en snarlig død. En talsmann for Toshiba uttalte at selskapet ville gjennomgå sin strategi etter at Wal-Mart-kjeden kastet ut HD-DVD til fordel for konkurrenten Blu-Ray.

For noen timer siden holdt konsernsjef Atsutoshi Nishida pressekonferansen der han kunngjorde at prestisjeprosjektet til Toshiba avsluttes.

HD-DVD og Blu-Ray har konkurrert side om side de siste to årene i håp om å bli arvtageren til dagens DVD-plater. Begge formatene håndterer høyoppløselig film, men det er bare plass til en standard på det internasjonale markedet.

Plaster på såret for Sony Dagens melding fra Toshiba er et plaster på såret for konkurrenten Sony, som står bak Blu-Ray. Sony tapte i sin tid mot JVC om videobåndmarkedet. Den gang var det VHS-systemet som gikk seirende ut av kampen mot Sonys Betamax.

Toshiba stanser produksjonen av sine HD-DVD-spillere i mars og skal nå vurdere hvordan hele virksomheten skal legges ned. Inntil videre er det uaktuelt å starte produksjon av Blu-Ray-systemer.

Avklaringen i formatkrigen betyr trolig at alle filmene som i dag bare har vært tilgjengelig på HD-DVD vil komme på Blu-Ray. Samtidig innebærer det at filmselskapene for alvor kan begynne å satse på HD-filmer.

Artikkelen er også publisert hos
Kampanje.