Militærstøvel vant klassikerprisen

Design-Norge sto i giv akt under Designdagen 2008, da Alfa Skofabrik mottok Klassikerprisen for god design for det velkjente soldatstøvelen M77.



– Det er en glede å kunne overrekke Klassikerprisen for god design til en støvel som har vært en kjent og kjær del av hundretusener av norske soldaters hverdag i en årrekke. M77 er et klassisk eksempel på urnorsk funksjonell design som tåler det aller meste, sier Jan R. Stavik, administrerende direktør i Norsk Designråd, som arrangerer Designdagen 2008.

Klassikerprisen for god design overrekkes bedrifter og designere som har utviklet produkter og løsninger som har vært på markedet sammenhengende i minst 10 år. Produktet eller løsningen må fortsatt være i produksjon og salg, og må fortsatt gi økonomisk avkastning.

En million støvelpar Forsvaret tok i bruk marsjstøvelen M77 i 1977, og siden den gang har Alfa Skofabrik på Brandbu i Oppland produsert omkring én million støvelpar. I løpet av disse årene har M77 blitt en støvel veldig mange nordmenn har et forhold til.

Allerede på 1960-tallet laget Alfa Skofabrik et utkast til en ny marsjstøvel for Forsvaret. Støvelen var basert på en egenutviklet teknikk, som gjorde sålen vanntett.

Ti år senere var M/77 med høyt skaft og sprøytestøpt PU-såle et faktum, en modell som fremdeles produseres i et betydelig antall og brukes både av Forsvaret og Politiet. I tillegg selges den som jakt- og fritidsstøvel på det private markedet.