Vil ha B-revolusjon

Camilla Kring mener et samfunn med plass til både A-mennesker og B-mennesker vil bidra til å løse de fleste samfunnsproblemer. I hvertfall de aller kjipeste av dem, som bilkø og sure morgener.



KF serverte tidlig torsdag morgen frokost til B-menneskene og ga ordet til Camilla Kring, B-revolusjonær og leder for B-samfunnet. Hun mener det er fullt mulig å skape nye samfunnsmessige rammer som understøtter menneskers forskjellige døgn-, livs- og arbeidsrytmer. Et samfunn der A-mennesker og B-mennesker kan leve lykkelige sammen, side om side.

B-samfunnet skal blant annet redusere stress, men samtidig øke prestasjonene. Tenk deg et samfunn der folk får prestere og jobbe på det tidspunktet de faktisk jobber best?

Klokkegener
B-mennesker er ofte ansett for å være dovne og late, mens det i realiteten ikke handler om latskap eller søvnbehov overhodet. Camilla Kring mener nemlig å ha belegg for at mennesker er genetisk forskjellige på området. Noen har lange proteiner i klokkegenene, hvilket gjør dem til A-mennesker, og andre har korte proteiner i klokkegenene, noe som gjør dem til B-mennesker.

Et B-menneske vil derfor fungere klart best om vedkommende får komme på jobb klokken 10 og gå klokken 18, og et A-menneske er stikk motsatt og vil trives best med tidlige morgener og tidlige kvelder. Vi er altså angiveligvis genetisk forskjellige på området, men allikevel er samfunnet bygget over en tidsstruktur som bare passer den ene delen av befolkningen.
– Dette er ingen joke, det er revolusjon, sier Camilla Kring.

Skyld på munkene
Tanken om at et B-menneske er en person som er bedagelig anlagt, er godt festet i kulturen vår gjennom blant annet barnerim og barnesanger. «Fader Jakob» er et eksempel på det, en barnesang om en munk som forsover seg. Det er ikke tilfeldig. Det var nemlig munkene som på 1200-tallet begynte med den mekaniske klokken, slik at de lettere kunne kontrollere og måle tiden de brukte på diverse gjøremål. De mente at de ved hjelp av klokken var nærmere den himmelske tid.

Nå er det derimot på tide å fokusere mer på menneskenes tid, mener Kring. Hun mener det er ugunstig å være så klokkestyrte i en verden med så mange ulike livssituasjoner og familiestrukturer som medfører annerledes behov. Og derfor også annerledes tanker om tid.

Jobbe hjemmefra I motsetning til i fabrikkarbeidernes dager, der man måtte «gå på jobb», trenger man ikke i dag å gjøre det samme. Arbeidsoppgavene våre er ofte slik at hodet er fremste verktøy, og derfor kan man i realiteten jobbe fra hvor som helst. Dette er også en vanskelig vane å fri seg fra, mener Kring. Ser ikke arbeidsgiver at du jobber, er du en dårligere medarbeider.

Men Kring har løsningene:
– Løs stressproblemer med rolige morgenstunder til folket. Hvem har bestemt at kvalitetstiden med familien må være klokken seks på kvelden? Bli verdens mest konkurransedyktige samfunn og la folket arbeide når de toppresterer. Løs infrastrukturproblemet med å la B- menneskene møte på jobb etter klokken 10, oppfordrer Kring.

La altså folket jobbe i balanse med sine egne klokkegener hvor de vil, og resultatet vil være mindre køer og mer harmoniske morgener. Så møtes vi alle sammen et eller annet sted på midten i løpet av dagen.