TV 2 vil vise politisk reklame

Politisk TV-reklame er forbudt i Norge, men TV 2 mener det er fritt fram etter dommen i Menneskerettsdomstolen i desember i fjor.

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg fastslo i desember at det norske forbudet mot politisk reklame er i strid med ytringsfrihetsbestemmelsene i menneskerettighetskonvensjonen. Regjeringen sa seg sterkt uenig i dommen, og anker trolig, men TV 2 går likevel i gang med å selge politisk reklame, melder Dagens Næringsliv.

– Vi har vurdert dommen slik at loven som gir et forbud mot politisk reklame i Norge, ikke lenger er gyldig. Det er nokså opplagt at dommen vil bli stående, og at det nå er en annen rettstilstand i Norge, sier TV 2-sjef Alf Hildrum til DN.

Han hevder det ikke er kommersielle hensyn som ligger bak.
– Vi har ingen anelse om hvor stort dette kan bli, sier han.

Minst et år
Det vil trolig gå minst et år før en ny behandling av saken kan finne sted. Dermed vil ikke en omgjøring av dommen kunne skje før etter høstens valg, melder avisen.

Kulturminister Trond Giske tror TV 2 kan spare seg bryet, og sier at det ikke finnes noen rettskraftig dom per i dag.
– Enten vinner vi frem med en anke i Strasboug, eller så vil vi lage et strengt regelverk for det lille av politisk TV-reklame vi blir tvunget til å ha. Vi vil begrense det til et minimum, sier Giske til DN.