Historisk fotoarkiv åpnes for publikum

Norges største bildebyrå feirer sitt 10 årsjubileum med en ambulerende fotoutstilling der folk ferdes.

8180 3ef4f original
8181 413ab original
8182 7d9e8 original

Scanpix har røtter tilbake til begynnelsen av 1900-tallet, men det er første gang de viser frem sitt historiske arkiv for publikum. Og det skal skje på arenaer som til vanlig ikke forbindes med kunstutstillinger.

Utstillingen «Rammeverk» kan oppleves på Oslo Lufthavn Gardermoen fra midten av mai til slutten av august. I september flyttes utstillingen til Oslo Sentralstasjon, og deretter avsluttes reisen i VG-passasjen. 50.000 personer strømmer daglig gjennom Oslo Lufthavn, og tilsvarende tall for Oslo Sentralstasjon er 150.000. Men det er ikke bare derfor Scanpix har valgt den utradisjonelle rammen rundt utstillingen.
– Scanpix er glade over å ha fått muligheten til å vise bildene der folk ferdes til daglig, og ikke i lukkede kunstlokaler. Både form og lokaler vil bidra til å løfte frem bildene og sette dem inn i en overraskende kontekst, forteller administrerende direktør Stein Hallingstad.

Scanpix så dagens lys da bildearkivene til VG, NTB og Aftenposten ble slått sammen i fusjonen mellom NTB Foto og Scanfoto i 1999. Arkiv inneholder mer enn tjuefem millioner bilder.