Viser hele «Point of No Return»

Fotofestivalen Nordic Light har bestemt seg for å ignorere pålegget fra Associated Press om å sensuerere bort enkelte av bildene tatt under konflikten på Gazastripen i 2008.

8164 24873 original

Utstillingen er satt sammen av bilder som 11 palestinske fotografer tok under den 22 dager lange konflikten på Gazastripen julen 2008. Etter først å ha bestemt seg for å gjøre som AP ønsket, snur fotofestivalen og velger å likevel vise «Point of No Return» i Kristiansund slik den ble vist på Noorderlicht-festivalen i Nederland.

Det er Magnum-fotografen Stuart Franklin som er kurator for utstillingen.

Noen av fotografene som var på Gazastripen var der på oppdrag for AP. Det er disse bildene AP ikke ønsker at Nordic Light viser.
– Vi har bestemt oss for å henge opp hele utstillingen som vi fikk fra Nederland, sier kunstnerisk leder Morten Krogvold i Nordic Light.

Ropte «feiginger». – Vi har tross alt ytringsfrihet og den ønsker vi å forfekte. En skulle tro at nyhetsbyrået AP står for samme linje. Bildene som ble hengt opp på veggen ropte «feiginger» mot oss. Vi måtte bare henge dem opp, sier Krogvold.

– Jeg kan ikke skjønne at et av verdens største pressebyråer kan mene at vi skal amputere denne utstillingen. Dette er et av de viktigste dokumentene i fotografiens historie. Det er et vitnesbyrd vi har plikt til å vise i ytringsfrihetens navn. Det regner vi med at AP er enige i, sier Morten Krogvold i Nordic Light International Festival of Photography.

Reagerer med vantro. Associated Press skriver i en pressemelding at de reagerer med vantro på at Nordic Light velger å stille ut AP-bildene fra Gaza uten tillatelse.
– Vi driver ikke sensur, men personen bak utstillingen bruker AP sine bilder til å fremme sin egen overbevisning. Derfor har vi avsluttet samarbeidet med mannen bak fotoutstillingen, sa Odd R. Andersen i AP til NRK for ei uke siden.

AP mener der er urimelig at de blir beskyldt for sensur.
– Det er AP og våre fotojournalister som har produsert og publisert disse bildene over hele verden, ofte med fare for liv og helse. Våre bilder taler for seg selv, skriver AP i pressemeldingen.

Foto: Mohammed Abed