Cartier-Bresson avlyst

Fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund i mai må avlyse den planlagte utstilllingen av Henri Cartier-Bressons frigjøringsbilder fra Paris i 1944.



– En privat samler kjøpte et 20-talls fotografier på ærlig og rederlig vis hos en forhandler i 1998. Nordic Light skulle få låne de over 50 år gamle kopiene, og det skulle være duket for en premiere. Til glede for alle fotoelskere. Nå blir dette altså ikke noe av, skriver Nordic Light i en forholdsvis indignert pressemelding.

Det er Bressons enke og stiftelsen Foundation Henri Cartier-Bresson som har stukket kjepper i hjulene for utstillingen. Festivalen forklarer videre:
– De beskylder den private samleren for å ha stjålet bildene, og truer både samleren og Nordic Light med søksmål hvis vi velger å overhøre truslene. Nordic Light har vært ute en vinterdag før, og lar seg ikke skremme av konfrontasjoner. Derimot må vi ivareta den private samlerens ønsker. Eieren av bildene beklager sterkt det inntrufne, som på grunn av følelsesmessige belastninger er tvunget til å avstå fra hele saken.

Meldingen avsluttes slik:
– En diskusjon om opphavsrett og Åndsverksloven om fotografi er vel på sin plass.

Det kan man si.