Store navn til Nordic Light

Kunstnerparet Mary Ellen Mark og Martin Bell topper programmet for årets utgave av fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund.

12606 23710 original
12607 c7a59 original
12608 dab8e original
12609 503ac original
12610 e60d4 original
12611 cec82 original
12612 999ed original
12613 10526 original
12614 d11ad original

Fotograf Mary Ellen Mark (født 1940, USA) er kjent for sine portretter i grenselandet mellom fotojournalistikk og portrettfotografering. Hun har en egen evne til å fange hverdagslivet til marginaliserte grupper i samfunnet; transseksuelle, psykisk syke, de ensomme, de hjemløse, narkomane og prostituerte. De som lever på randen. Hennes ektemann er regissør og filmprodusent Martin Bell (1938, England), og står bak filmer som «Streetwise», «American Heart», «Hidden in America», «Twins», «Erin», «Alexander» og nå sist, «Prom».

Heder til Opsahl. Bjørn Opsahl (født 1968) er en av Norges mest fremtredende fotografer, og nå får han sin egen utstilling på Nordic Light. Kanskje mest kjent er han som motefotograf og regissør, men han har også gjort seg bemerket som kunstfotograf. Utstillingen «Black Eye» blir to-delt. Dels viser han fotografier fra sitt andre hjem Los Angeles, med alt fra store stjerner til gatebilder og pornofilm-innspillinger. Dernest viser han deler av en helt ny portrettserie hentet backstage fra TV-programmet «Skavlan». Her vil vi dra kjensel på blant andre Kevin Costner, Tony Bennett og Noomi Rapace.

Contact Press-legende.
Robert Pledge er en av de aller største kommunikatorene innen fotografi, og besitter en enorm kunnskap om fotografiets kunst og historie. Han skal både holde foredrag og være vertskap for utstilling fra Contact Press Images under festivalen. Pledge regnes som en bauta og en foregangsmann innen fotojournalistikken, og etablerte det uavhengige pressebyrået Contact Press Images sammen med David Burnett i 1976. Byrået begynte å dekke apartheid i Sør-Afrika lenge før opptøyene i Soweto fikk noen internasjonal interesse. Og de dokumenterte AIDS-sykes liv i USA tidlig på 80-tallet før sykdommen hadde fått navn. Fotografer som per i dag er knyttet til Contact Press Images er blant andre Don McCullin, Giorgia Fiorio, Annie Leibovitz og Sebastião Salgado.

Andre navn som gjeste festivalen er Stuart Franklin, Rupert Grey, James Mollison, Farzana Wahidy, Anne Karoline Frogner, Ingvar Moi og Lars Elton.

Festivalen foregår 24-28. april.

Se hele programmet her.