Kreativt startskudd i Brenneriveien

– Vi vil åpne opp det gamle industriområdet Brenneriveien og tilrettelegge for en kunst- og kulturarena i gata med lavest mulig terskel, sier Knut Halvor Hansen, leder av foreningen Kulturmarked Brenneriveien. Nå får Oslo-foreningen drahjelp av studenter ved Westerdals Høyskole.

38488 94135 original
Gruppe 1 skal selge 2-minuttersbursdager
38489 521ff original
Gruppe 4 skal selge noe hemmelig
38490 46f44 original
Gruppe 10 skal selge portretter

Denne uka er nemlig førsteårsstudentene ved Westerdals Høyskole engasjert til å arrangere gatemarked i Brenneriveien. Ved studiestart mandag 19. august fikk de utdelt sin første brief: På onsdag 21. skal det stå 30 salgsboder i gata mellom 13 og 15. Studentene skal selge sine interesser og ferdigheter. De skal lage egne salgsboder på maksimalt 2 kvadratmeter, og ingen av produktene eller tjenestene skal koste mer enn 10 kroner.

– Dette er et kjempespennende prosjekt. På mange måter er det startskuddet for hva vi ønsker å tilrettelegge for fremover for Brenneriveien. Det førsteårsstudentene ved Westerdals gjør på bakkeplan denne uka er et kreativt startskudd for Kulturmarkedet Brenneriveien, sier Knut Halvor Hansen.

Byforedling

Visjonen fra Aspelin Ramm AS og Anthon B Nilsen Eiendom AS, som står bak initiativet Foreningen Kulturmarkedet Brenneriveien, er et myldrende kulturmarked som viderefører kreftene som allerede fins i og rundt Brenneriveien. Med inspirasjon fra steder som Camden, Berrcy village og kulturhuset Kater Berlin, ønsker foreningen å foredle, ikke forfine det tidligere industriområdet. De ønsker byøkologiske initiativ som city farming og rimelige studentboliger velkommen. Kreativitet og kultur på bakkeplan og kulturnæring oppover i etasjene er fremtidsvisjonen for Brenneriveien

– Vi befinner oss på Oslos kulturakse. I dette området finner vi spennende aktører som KHiO, AHO, DoGA, Kulturkirken Jakob, OCA, Blå, Strykejernet Kunstskole, Westerdals Høyskole, Einar Granum Kunstfagskole, Dansens Hus og mye mer. Vi ønsker å skape en dagtidsarena for kunst og kultur der unge, uetablerte kunstnere kan stille ut sine arbeider side om side med mer etablerte navn, både på dagtid i gata, og på husveggene permanent, sier Hansen.

Gategalleri

Kulturmarkedet vil blant annet benytte veggene i Brenneriveien som permanente gallerivegger, der kunstnere kan stille ut installasjonskunst beregnet for utendørs montering i offentlig/privat rom. Målet er å tilrettelegge og forsterke de positive aktivitetene som gir Brenneriveien dens særpreg i dag.

– Vi håper å kunne fungere som sceneutviklere og forsøker å få på plass nødvendige tillatelser fra myndighetene og gårdeiere. Her vil vi skape et rom for undring, et sted man kan innhente impulser. Vi har ingen retningslinjer for hva som kan stilles ut, så lenge kunsten holder seg innenfor norske lovrammer og de fysiske rammene som fastsettes av Plan- og Bygningsetaten med fokus på sikkerhet. Foreningen Kulturmarkedet Brenneriveien ønsker heller ikke å styre kunstuttrykkene i noen retning, vi vil være åpne for det meste. Det som skjer, det skjer.