Utdanner T-formede interaksjonsdesignere

Du finner dem i stillingsutlysninger på finn.no, men ingen andre steder: Designere som er gode til absolutt alt, også buzz-kalt enhjørninger. IGM utdanner i stedet interaksjonsdesignere som er mer T-formede.

50330 59192 original
T-formede designere i stedet for enhjørninger. Høgskolen i Gjøvik er organisator av deltidsstudiet ved IGM som gir 30 studiepoeng.

Ida Aalen. Foto: Øyvind Bjørkum

– Det er viktig at folk har innsikt i fagfelt utover deres eget. Men at folk skal beherske HTMLS, CSS, grafisk design og samtidig være tunge strateger på forretningsplanlegging og måloppnåelse, det blir for mye forlangt, mener interaksjonsdesigner Ida Aalen.

Hun jobber i Netlife Research og er en av foreleserne ved IGM-studiet i Interaksjonsdesign og brukervennlighet. Studiet foregår på Brynseng, men er organisert under Høgskolen i Gjøvik. Derfor gir det også ordinære studiepoeng.

Fantasifoster

– Supergeneralisten er et fantasifoster på linje med enhjørningen, som er et buzzord som er i ferd med å spre om seg. Det er urealistisk at folk skal være like gode i alt. Dog er det en stor fordel med innsikt i andre fagfelt. T-formede designere er et bedre ideal, mener hun.

T-formen beskriver en person som har en spiss innen et spesifikt fagområde, kombinert med grunnleggende kunnskap innen beslektede fagfelt, forklarer Aalen. En interaksjonsdesigner bør eksempelvis vite forskjellen på en h1 og en p, og hva ROI og KPI står for.

Spyd og oversikt

– Når de begynner ved studiet, har folk som regel en faglig spydspiss som webredaktør, grafisk designer eller utvikler. Derfra forsøker vi som underviser å gi studentene en breddeoversikt over ulike hensyn som må tas i ulike faser av et prosjekt og hvilke andre fagfelt de bør involvere når egen spisskompetanse ikke strekker til, sier Aalen.

Studiet samler i høst i overkant av 20 studenter og går over åtte måneder. De fem samlingene har temaene Strategi og brukerbehov, Brukervennlighet, idégenerering og konsept, Prototyping og detaljert interaksjonsdesign, Nettskriving, innholdsstrategi og kanalvalg, og Brukertesting, kvalitetssikring og universell utforming.

Reell eksamen

Som eksamen danner studentene grupper på opptil tre studenter som på seks uker designer et nytt nettsted for et helt reellt case. Deltidsstudiet gir 30 studiepoeng.