Verdens korteste album lå ti år i skuffen

Et plateslipp av det uortodokse slaget: Artisten Rørstad lanserer et ti år gammel album bestående 12 låter på 15 sekunder hver, med tilhørende videoer.

60076 7e6d0 original

I 2005 laget den norske artisten Rørstad (sivilt fornavn: Brede, tidligere kjent under artistnavnet Heartfelt) det som trolig var verdens korteste album: 12 låter med tilhørende videoer, hver på 15 sekund, totalt 3 minutter. Nå, ti år etter, lanseres prosjektet via Instagram og tiårsjubileet feires samtidig med en helt fersk «låt», også den på femten sekunder.

– I dag kan det føles som en forpliktelse å se en hel musikkvideo. Tre minutt er lenge og konsentrasjonsevnen vår er kortere i dag enn noen gang, så kanskje 15 sekund er en ideell lengde?, spør Rørstad retorisk.

15 sekund passer i alle fall perfekt inn i Instagram-formatet, og første video lanseres 30. april via Rørstads Instagram-konto og resten slippes daglig etter det. Den nye «låten» «No More Mondays» er først ut med video laget av den franske graffitikunstneren Vincent D. Blackley.


– Jeg elsket konseptet og synes det var utrolig kult å tenke musikkvideo innenfor en ramme på 15 sekunder. Forfriskende, rett og slett, forteller Blackley om prosessen med å lage den siste videoen

Rørstad inviterte regissører, kunstnere og designere fra rundt om i verden til å lage videoer til alle låtene. I tillegg fikk han også flere artister til å lage remixer, deriblant bandet School of Seven Bells.

Men hvorfor ble albumet liggende så lenge i skuffen? Rørstad forklarer.

– Da albumet, videoene og remixene var ferdig hadde jeg imidlertid ikke tenkte på var at jeg ikke hadde en god måte å lansere prosjektet på. Dette var jo før Facebook og Instagram. Det passet ikke inn noe sted. Men nå ti år senere føltes det riktig å lansere albumet.

De 12 orginallåtene er utdrag fra lengre låter, men intensjonen var aldri å fullføre låtene. Rørstad utdyper.

– Jeg skapte en fiktiv plate der konseptet var å presentere låtene som teasere, men der teaserene i seg selv var platen.

Rørstad har tidligere jobbet med bl.a. Nils Petter Molvær og Serena Maneesh, og han slapp singelen Bad Bad Love i fjor høst.