Internasjonalt designprosjekt brer om seg

S.O.D. (Social Oriented Design) er en global ideell organisasjon med utspring i Oslo, som har til hensikt å bruke grafisk design til å løse sosiale problemer.

61879 7c74e original
NYC / Garner Arts Center

S.O.D. ble instigert av Yann CM Bougaran, foreleser i grafisk design ved Westerdals Oslo ACT. Det startet høsten 2013 og bestod opprinnelig av fire medlemmer. I 2014 fikk organisasjonen påfyll av medlemmer fra Frankrike, England, Finland og Russland, og i dag teller de 20.

– Målet er å finne effektive og kostnadsfrie løsninger på store og små sosiale problemer gjennom grafisk design. Vi ønsker også å vite mer om atferd og sosiale aktiviteter, hvordan disse kan kobles opp mot visuelle omgivelser og hvordan disse kan utfordres positivt til å påvirke interaksjon, forteller Bougaran.

Gruppens mål er å utvikle et internasjonalt nettverk som skal være tilgjengelig for studenter, slik at de bedre kan forstå verdien av deling, eksperimentering og research, og på den måten vekke nysgjerrighet og utvide kreative grenser.

Et annerledes rammeverk

Rammeverket for prosjektet har et todelt utspring: På den ene siden er det en menneskerettet tilnærming som avhenger av empati, designtenking og en klar forståelse av problemet som skal løses. Imidlertid er prosessene som forskes på (passivitet, depresjon og ensomhet) så komplekse at studentene trenger et annet rammeverk for kritisk refleksjon. Derfor er prosjektet også influert av den kritiske tilnærmingen til design, der man forsøker å stille de rette spørsmålene før løsningene designes. Dette skal gjøre det lettere for studentene å unngå forhastede konklusjoner, samt gjøre det mulig å bli mer oppmerksomme på kontekst og mulige konsekvenser av avgjørelsene. Kritisk tilnærming kombinert med empati og designtenking ligger i kjernen av S.O.D.-prosjektets metodelære.

Ensomhet på utstilling

«Loneliness» er navnet på S.O.D.s første prosjekt, og det oppsto i St. Petersburg som del av en workshop med det norske teamet. Prosjektet ble videre utviklet via nettet, der deltakerne utvekslet idéer og arbeid. «Loneliness» ble realisert i desember 2014 og stilt ut av Grafill i januar 2015. Utstillingen ble også eksportert til New York og Garners Art Center under tittelen «We Are Better Together».

Nå jobber gruppen med et nytt prosjekt i samarbeid med psykiatere ved Ullevål sykehus.

– Medlemmene i S.O.D., som i store deler består av studenter, har fått muligheten til å se at design virker, at det vekker oppmerksomhet og interesse og at det er mulig å bygge en aktiv tilhengerskare. Det som kanskje er enda viktigere er at de lærer at det ligger potensial i design til å gjøre positive forskjeller ved å identifisere internasjonale problemer, og utvikle samt presentere verktøyene for å løse dem, avslutter Bougaran.

Disse er involvert i prosjektet:

  • Norge: Kitty Lossius, Hilde Lorentzen, Håvard Andestad Langmoen, Liv Santos Holm, Julia Baulin, Umer Ahmed, Sunniva Mellbye, William Løwe Stormdal, Eline Straumfors, Anna Ducros, Sam Bannister og Yann Bougaran
  • Russland: Maria Kazans, Alena Sheleeva, Leo Krokholev, Polina Chadaeva, Natalie Levis, Nastya Berz, Kate Farutina, Ksenia Gorbunova, Victorina Rodionova, Anastasia Mambovna, Dina Nazarova, Andrei Nikitin, Tatiana Zhukova, Ekaterina Kasakovska og Alena Volkova
  • Finland: Anna Kholina
  • Frankrike: Marion Vigouroux og Emmeline Hugot
  • England: Beth Heald og Stephy Wright

www.socialorienteddesign.no