På sporet av kunst i Stockholms T-banesystem

På T-banen i Stockholm finner du et 110 kilometer langt kunstgalleri under jorden. Expedia har laget en digital løsning der du kan klikke deg gjennom de forskjellige stasjonene og foreta en underjordisk kunstreise hjemmefra.

81051 2d348 original
Tekniska Högskolen
81054 f5cf9 original
T-Centralen
81057 2b879 original
Kungsträdgården

«Konstspåret» kan du klikke deg gjennom ulike tunnelbanestasjoner for en underjordisk sightseeing gjennom utsmykningene, og lese om kunstnerne og hvor de har fått inspirasjonen.

Den første T-banelinjen i Stockholm, mellom Slussen og Hökrarängen, ble innviet i 1950, men det tok syv år innen den første utsmykningen, på T-Centralen, kom på plass. Men hvorfor installere kunst på stasjonene?

Kunst til folket

Frøet ble sådd allerede da planene om å bygge en T-bane kom i gang på slutten av 1800-tallet. Debatten i kunstverden var allerede i gang, påvirket av August Strindberg, om at kunst måtte være mer tilgjengelig for almenheten. Dette argumentet ble gjenopptatt av kunstnerne Siri Derkert og Vera Nilsson på 1950-tallet, og ble senere et politisk spørsmål i Sverige etter en undersøkelse i Paris som viste at innbyggerne tilbrakte fire år av sin livstid på T-banen. Gjennom å innstallere kunst på T-banen kunne kunsten bli mer tilgjengelig for almenheten og gi en positiv innvirkning på hverdagen deres.

Den første konkurransen ble utlyst i forkant av den første utsmykningen i 1956, som ble gjennomført av 21 ulike kunstnere. Etter den første konkurransen ble det mottatt flere bidrag for utsmykninger på andre stasjoner, visse mer radikale enn andre, så på 1970-tallet ble Trafikens Kunstnämd oppnevnt, en komité med ansvar for hvem som skulle utsmykke de forskjellige stasjonene.

Noen høydepunkter

Hallonbergen, Alby, Axelsberg og Stadion er bare et lite utvalg av stasjoner som er verd en stopp bare for å se. På Hallonbergen kan du hoppe Paradis, selv om den er litt feil tegnet i og med at den mangler startrute, men det kan man vel klare seg uten? På Axelsberg kan du gå på skattejakt etter bokstaver som er blitt spredd rundt hele stasjonen. På Alby stasjon har kunstneren Olle Ängkvist malt figurer som rekker tunge til reklameplakatene, og hvis du vil oppleve følelsen av en fullsatt arena drar du til Stadion, følelsen er den samme, og i tillegg finnes det en utrolig fargesprakende regnbue der som du antakeligvis ikke ville opplevd på et «ekte» arrangement.

«Konstspåret» er laget av Expedia, som har laget siden for å hylle kunsten som er samlet på Stockholms T-bane. Sjekk turen ut her.