Opptegnelser fra et kjellerdyp: Qvisten mellom to permer

Animasjonshuset Qvisten har produsert over 400 reklamefilmer, musikkvideoer, flere animasjonsserier og over et titalls langfilmer, og feirer nå sine 22,9 år med bokutgivelsen «Qvisten Animation – 22,9 år norsk animasjonshistorie».

86024 606fc original
Ove Heiborg og Fredrik Kiøsterud i 2000. Arkivfoto: Hanne Tharaldsen
86025 f8586 original
Rasmus A. Sivertsen, Fredrik Kiøsterud og Ove Heiborg. Foto: Holger Fangel
86027 e8cde original
«Qvisten Animation – 22,9 år norsk animasjonshistorie» (Ena Forlag). Foto: Holger Fangel

«Qvisten Animation – 22,9 år norsk animasjonshistorie» er fortellingen om tre menn og en grønn leirklump som ble til et femtitalls årsverk med et utall figurer mellom hendene: «Kutoppen», «Pelle politibil», «Jul i Flåklypa», «Kurt blir grusom», «Knerten», «Rulletrappen», «Olsen-banden», «Fanthomas», «Odd er et egg», «Sex og singelsSiv», «Knutsen & Ludvigsen», «Herfra til Flåklypa», «Monarkiet» og «Dyrene i Hakkebakkeskogen», i tillegg til over 400 reklamefilmer, serier og musikkvideoer.

«Bad Bulls»

Qvisten er i dag Nordens største animasjonsselskap. Det hele begynte i 1994 da Ove Heiborg og Fredrik Kiøsteruds eksamensfilm fra Westerdals, «Q-TV», ble tatt ut til kortfilmfestivalen i Grimstad. Siden den gang har Qvisten gått fra å være en tomanns-gesjeft til å bli en bedrift som sysselsetter mellom 30 og 65 mennesker i det trange og «katakombiske» kjellerlokalene de alltid har holdt til i, rett overfor Oslo katedralskole.

I 1994 var begge ferdig AD-utdannet og hadde mappene klare for å ta jobbrunden, før de tilfeldigvis oppdaget animasjones herligheter via «et kamera med en knott». Da Kreativt Forum intervjuet duoen i 2000, hadde Heiborg og Kiøsterud akkurat ferdiggjort filmen «Bad Bulls», som var hjertebarnet siden tiden på Westerdals.

KFs utsendte lurte da på hvorfor Kiøsterud og Heiborg hadde valgt «en ussel fattiglem-tilværelse på støttekroner fremfor en lukrativ reklamejobb?», vel vitende om at Qvisten var et av svært få animasjonsstudioer som hadde fått reklamekundene på gli’.

– Vi er ikke så idealistiske som du kanskje tror. Vi har aldri lagt opp til at vi skulle kunne finansiere virksomheten ved hjelp av stipender, men har heller drevet med de personlige prosjektene når vi har hatt tid og råd. Det er derfor det tok så lang tid å gjøre ferdig «Bad Bulls». Dette er holdninger vi har fått med oss fra Westerdals, noe som gjør at vi har føtter innenfor både film- og reklamemiljøet, fortalte Heiborg i 2000.

Regissør Rasmus

I 2000 var det ti fast ansatte i Qvisten. Tiden som har gått siden dengang har tydelig demonstrert at Heiborg og Kiøsterud hadde aldeles rett. Dette gjelder ikke minst tilskuddet av regissør Rasmus A. Sivertsen i 1997, den kreative hjernen hos Qvisten, som begynte å lage egne tegnefilmer allerede i niårsalderen, og som har regissert rubbel og bit av Qvistens filmografi siden.

Amanda-grossist

Regissør Sivertsen og produsent Heiborg har vunnet Amanda for Beste barnefilm for «Dyrene i Hakkebakkeskogen» i 2017, «Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin» i 2016, «Solan og Ludvig – jul i Flåklypa» i 2014 og «Pelle politibil» på sporet i 2013.

– Vi har vunnet beste barnefilm fire av de fem siste årene, nå sist for «Hakkebakkeskogen», og det er vi veldig stolte av. Vi har stor forfengelighet med hensyn til å levere bra til barn med gode historier, sier Heiborg til kreativtforum.no.

Hvorfor nå?

Vi spør 2017-utgaven av Heiborg om hvorfor det kommer bok nå, etter 22,9 år. Glemte de 20-årsjubileet?

– Vi startet opp boken da vi nærmet oss 15 år, så kom det en rekke langfilmer og annet, «Pelle Politibil», «Knerten» og «Fanthomas». Så prosjektet vokste, mange flere kapitler kom til og vi ble aldri ferdig. Så siktet vi på 20 år, samme skjedde da. Vi hadde fullt opp med «Solan og Ludvig» og «Knudsen og Ludvigsen», nye karakterer og nye kapitler. Etter dette ble deadline dynamisk og vi fikk inn Kristin [Jorbaaten] som redaktør og omsider endte vi på 22,9, forklarer Heiborg.

Boka er dels en løpende, kronologisk oppsummering mellom forfatteren og gründerne Heiborg og Kiøsterud, dels intervjuer med slektninger, venner og med-konspiratører, og dels en slags utklippsbok med bilder, modeller, anekdoter og prosjekt-presentasjoner fra Qvistens historie opp gjennom årene.

Boken ført i pennen av tekst-, manusforfatter og fotojournalist Holger Fangel og gis ut på Ena forlag.

I høst er Qvisten aktuelle med «Elias og storgapets hemmelighet», som har premiere i oktober. I 2018 er det premiere på to langfilmproduksjoner der Qvisten er involvert: «Kutoppen»og «Månelyst i Flåklypa».