Vil revolusjonere måten vi bruker plast på

De har bygget landemerker i inn- og utland. Nå vil Snøhetta snu opp-ned på verdens plastbruk.

87131 78cf9 original
PLASTMANN. Stian Alessandro Ekkernes Rossi i Snøhetta viser fram arbeidsprøver samt sin mye omtalte plastkvern. Foto: Johnny Syversen/josy.no

Norske innovasjonsprosjekter får en innsprøyting på 7,5 millioner kroner nå skytes inn i idéutviklingsfasen via Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP). Én av de 15 mottakerne er et Snøhetta-prosjekt som ganske enkelt heter «Plast».

Fra gratis til verdifullt

Snøhettas plasmann, Stian Alessandro Ekkernes Rossi, holder til i et ekstentrisk lite verksted under samme tak som arkitektkontoret. Ekkernes Rossi er selv arkitekt, men jobber med flere andre ting. Det siste året har det handlet mest om plast.

– I dag er plast noe du gjerne får gratis. Noe som er verdiløst når det har gjort nytten sin. Vi ønsker å gi verdi til plasten. Og når den først har verdi, skal jeg love deg at folk kommer til å plukke opp plastavfall de finner på gaten, sier han.

Målet med prosjektet «Plast» er å skape nye, bærekraftige produkter ved hjelp av en tverrfaglig tilnærming der innovasjonen drives av materialegenskapene. Bruksområder varierer fra byggematerialer, fasade og innredning, til tekstiler og møbler. De store miljøgevinstene kommer fram når resirkulert material erstatter nye materialer.

– Vi har tro på at effekten av bruk og gjenvunnet plast har store miljø- og samfunnsgevinster. Skal vi oppnå en bærekraftig utvikling, må vår fremtidige materialbruk være basert på kretsløpstenking. Dette gjelder både produsenter, forbrukere og myndigheter, sier han.

Håper på signaleffekt

Nå får Snøhetta 540 000 DIP-kroner for å samle tverrfaglig kompetanse om gjenvunnet plast, øke bevisstheten i bransjen og koble dette til reell produktutvikling.

– Vi håper vi kan skape en effekt gjennom fokus på innovasjon og være en aktiv kunnskapsbygger i bransjen med tanke på gjenbruk av plast. Samtidig er dette mye større enn oss. Vi ønsker å samarbeide med virksomheter som er sultne på å utvikle seg selv. Vi vil gjerne høre fra eksperter og fagfolk med spennende ideer. Dette er en åpen invitasjon, sier Ekkernes Rossi.

Millioner til idéutvikling

Dette er niende gang det deles ut midler gjennom DIP, som finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet og ledes av DOGA i samarbeid med Norges forskningsråd og Innovasjon Norge.

– Pengene skal brukes til å støtte den kritiske idéutviklingsfasen, et område som ellers ofte blir forsømt i nyskapingsprosjekter. Ved hjelp av innovasjonsverktøy som bygger på systematiske brukerstudier og designmetodikk er målet at flere prosjekter skal føre til reell verdiskaping både for mottaker og samfunn, sier Anne E. Bull, rådgiver ved Design og arkitektur Norge (DOGA).