The Truck Driver’s Mother

Arbeid av Geelmuyden Kiese

Norske myndigheter sliter med å få utenlandske yrkessjåfører til å høre på seg. Nå tar de mor til hjelp.

Norske myndigheter har i en årrekke forsøkt å fortelle utenlandske yrkessjåfører om de særnorske reglene og kjøreforholdene vi har her til lands, men sjåførene har ikke hørt på dem. Så hva gjør man da? Man får hjelp av én de ikke kan ignorere: Mamma.

Én av tre lastebilsjåfører i Norge er utenlandske, og kommer i all hovedsak fra Øst-Europa. Hver dag krysser 3000 lastebiler grensen inn til Norge. Norske kjøreforhold skiller seg fra det utenlandske sjåfører er vant med hjemmefra. Det finnes også en rekke særnorske regler som de må være klar over.

– Utgangspunktet vårt var at dette myndighetene hadde slitt med å komme i kontakt med disse sjåførene. De kommer fra land der tilliten til myndigheter og fagforeninger er svært lav. Så sammen med kunden spurte vi oss selv: Hvis de ikke hører på oss, hvem vil de høre på, sier Trygve Tønnessen i Geelmuyden Kiese.

Ekte historier

Resultatet ble filmen «The Truck Driver’s Mother», der den polske lastebilsjåføren Lukasz Gorzynik fikk med seg mammaen sin, Anna Gorzynik på et kjøreoppdrag utenom det vanlige.

– Vi er glad i ekte historier i GK, og var fast bestemte på å finne en faktisk sjåfør og moren hans. At det skulle være dønn ekte kompliserte selvsagt castingprosessen, men når alt kommer til alt kunne vi ikke vært mer heldige med hovedrolleinnehaverne, sier Trygve Tønnessen.

Med seg på laget har GK hatt Bacon, og regissør Tarik Saleh. Filmen er oversatt og tekstet til åtte språk, det samme er kampanjens landingsside motherpresents.org. Dette for å kommunisere mest mulig på målgruppens premisser.

Bak kampanjen står Treparts bransjeprogram transport, som består av arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene NHO Transport, NHO Reiseliv, NHO Logistikk og Transport, Postkom, Virke, Spekter, NJF, Yrkestrafikkforbundet, NNN, Norsk Lastebileierforbund, Norsk Arbeidsmandsforbund, Norsk Transportarbeiderforbund, Statens Vegvesen og Arbeidstilsynet.

Kommentarer

Egil Alv Andreassen

kreativ leder/tekstforfatter i Fasett

1 år, 5 måneder siden

Kjekt å se en god idé ta nye veier, bokstavelig talt.

http://gullblyanten.no/archive/2010/submissions/1022/

Logg inn eller opprett en konto for å være med i diskusjonen.