«Det er noe vi må snakke om»

Arbeid av Trigger Oslo

Alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL ønsker å minne om at det er vi voksne som har ansvar for at det blir en hyggelig jul for barna.

– Vi vet at alkohol preger og ødelegger julen for mange. Men det er ikke lett å konfrontere familiemedlemmer som drikker litt for mye. Likevel er det så viktig å sette seg ned med dem i forkant av julen og si: «Det er noe vi må snakke om». Det er vi voksne som må ta ansvar og ta denne praten – hvis barna må si stopp så har det allerede gått altfor langt, sier Elise Nyborg Eriksen, kommunikasjonsleder i AV-OG-TIL.  

–  Når én av tre sier de er ukomfortable med å konfrontere familiemedlemmer ved høyt alkoholforbruk, er det klart vi trenger noen gode råd og litt hjelp til hvordan ta en slik samtale. Med kampanjen «det er noe vi må snakke om» håper vi å bidra til at flere tør å ta praten, sier Lene Lyck Fasting, strategisk rådgiver i Trigger.  

– Sammen med regissør Kenneth Karlsen i Fantefilm og Shortcut har vi laget en film som viser konsekvensen av å ikke ta praten i forkant, og hvordan en vond situasjon utspiller seg på selveste julaften. For å tydeliggjøre de ulike personlighetstypene man ofte møter, har vi også samarbeidet med illustratøren Laila Myrseth Tryggeseth. Målet er å være så konkret som mulig i rådene, slik at det oppleves som en god hjelp. 

Retorikk-ekspert er viktig bidragsyter

I år har AV-OG-TIL fått med en kjent svensk retorikk-ekspert for å bidra med gode råd for hvordan man kan takle ulike personlighetstyper.   

– Den svenske retorikk-kjendisen Elaine Eksvard har vært en viktig bidragsyter i dette. Hun er kjent fra sitt hjemland med boken og kursene rundt «Snacka snyggt» og er en mye brukt og populær foredrags- og kursholder og debattant, avslutter Lyck Fasting.   

Kampanjen er så vidt i gang med filmlansering i slutten av forrige uke, og vil vare frem til lillejulaften der retorikk, gode råd og diskusjoner er i fokus. Så langt er erfaringen at folk både er opptatt av dette og deler filmen og kommenterer mye. Det lover godt for at flere barn kan gå en tryggere jul i vente.  

Rådene fra retorikk-eksperten finner du her.

AV-OG-TIL på Facebook.

Kommentarer

Ingen kommentarer ennå.

Logg inn eller opprett en konto for å være med i diskusjonen.