Røde Kors med 422 livsviktige filmer i ny kampanje

Røde Kors' nye Facebook-film kommer i hundrevis av versjoner, der hver film er like lang som ventetiden på ambulanse der du befinner deg når du ser den.

93293 aa44d original

I sin nye kampanje vil Røde Kors sette fokus på viktigheten av å kunne hjerte- lungeredning. Innsikten bak kampanjen er at mange tror at profesjonell hjelp er nærmere enn den faktisk er, og at man kanskje ikke tenker på hvor hjelpeløs man er i en nødssituasjon hvor man må vente på en ambulanse.

Løsningen er hele 422 unike Facebook-filmer, én for hver kommune, hvor hver enkelt film er like lang som tiden det tar før ambulanse kommer der du er. Hver film vil publiseres lokalt på Facebook i hver aktuell kommune. Det er i tillegg laget en film med det nasjonale gjennomsnittet som vil slippes på Røde Kors’ egen konto.

Den dramatiske filmen skildrer en familiefar som får et hjerteinfarkt, og vi følger samboerens desperate forsøk på å få liv i han. De som ser filmen i Horten må eksempelvis følge situasjonen og desperasjonen i hele 10 minutter før ambulansen endelig ankommer. I Røros er filmen hele 61 minutter lang.

Så lange filmer på Facebook?

Er det ikke litt rart å lage så lange filmer på Facebook i en tid hvor alt skal fortelles på noen sekunder?

– Vi har ingen ambisjon om at folk skal se filmene ferdig, og hovedbudskapet leveres nesten med én gang. Målet er at seeren skal føle seg truffet fordi vi bruker den faktiske ventetiden der de er, og vi tror også at ventetiden vil føles ekstra lang nettopp på Facebook, hvor hvert sekund med venting oppleves som en evighet, forklarer det kreative teamet Caroline Riis og Eirik Sørensen.

Hele produksjonen er gjort på Try-huset hvor Try/Apt har måttet utvikle en programvare som automatisk versjonerer og ferdigstiller de ulike filmene. Programmet syr klipp sømløst sammen og lokaltilpasser hver film med ulik lengde og ulike tekstplakater.

– I et prosjekt der alt handler om tid var det en virkelig utfordring å få rendret ut 400+ filmer med gjennomsnittlig lengde på 24 minutter. Vi laget en løsning med kreativ logikk der filmene ble delt opp i små gjenbrukbare deler som så ble satt sammen for å slippe å kode om hver enkelt film, forklarer utvikler Magnus Bergman i TRY Apt.

TRY Opt har stått for filmproduksjon (med regissør Andreas Lisberg) og distribusjon og har også måttet dra publiseringsstrategien til det ekstreme. De 422 filmene målrettes mot hver sin kommune, og får allokert budsjett basert på blant annet innbyggertall.

– Kampanjestrukturen er kompleks, og vi har tatt i bruk nye modeller og automatisering i arbeidet med oppsettet. Samtidig er manuell oppfølging og justering avgjørende i en kampanje som dette, hvor vi ønsker å sikre distribusjon av et viktig budskap til flest mulig i hele landet gjennom kampanjeperioden, sier Pål Schultz i TRY Opt.

Utmerkelser

  • Gullblyanten 2019 Ikke-kommersiell