– Helst vil jeg være ham

Traktor-regissør Ole Sanders vil henge med helten i ølmerket Dos Equis’ «The Most Interesting Man in the World»-kampanje. Eller helst bare være ham.

65647 1b1f4 original

Ole Sanders har vært regissør og medeier i regissørkollektivet Traktor siden 1998, og han har vært i California-eksil i over 25 år. I korte, brutale trekk har Traktor 25 løver i Cannes (hvorav 2 støvete Grand Prix og 2 ferske løver i 2015 for Heineken/W&K Amsterdams «The City» der Sanders sto for regien), en Emmy-seier (for Fed Ex' Super Bowl-reklamefilm fra 2006) og en Grammy-nominasjon.

Traktor er et kjent regikollektiv, men som individer er de anonyme. Sanders er han med gule bukseseler.

Sanders og resten av Traktor-kollektivet har mye å gjøre for tiden, med to premierer bare den siste uken: «Play Beautiful» for FIFA 16 av W&K Amsterdam og «Be Bound for Glory» for Virgin Trains av KROW Communications London.

Traktor holder til i Venice, California og reiser litt for mye. De arrangerer dårlig spilt volleyball hver søndag på stranden (ta med egen krem).

– Takk til Henrik Sander for hyggelige ord og oljete stafett-pinne. Beklager at jeg ikke kom meg på Øya i år. Det skal ikke gjenta seg, lover Sanders.

Nevn et inspirerende internasjonalt arbeid du gjerne skulle ha lagd selv.

– Den kampanjen som jeg er mest misunnelig på og som jeg veldig veldig gjerne skulle vært med på fra starten, er Dos Equis’ «The Most Interesting Man in the World».



– Jeg ler ikke så jeg faller av stolen, men jeg koser meg glugg i hjel og blir fremfor alt veldig tørst. Jeg liker hvor generøst og dyptpløyende hele universet til den skjeggete mannen er. Jeg liker hvordan vi ser noe helt annet enn det voice-over sier. Og hvordan det som voice-over sier egentlig ikke kan filmes. Og hvordan «arkiv-scenene» ikke forklarer seg selv. De er bare toppen av isfjellet av internasjonal eventyrlyst og tvilsomme sosiale sirkler. Jeg vil henge med helten. Helst vil jeg være ham. Jeg har anlagt skjegg for anledningen på fjerde året. Og det morsomme er at skuespilleren ikke en gang kan spansk. Han er en tvilsom aktør fra the Valley/Central Casting og kan knapt gå fra A til B på location. Men det ser man ikke! Og den doble konstruktivt vage pay-offen som man kan bruke som leveregler: «I don’t always drink Beer. But when I do, I prefer Dos Equis». Og: «Stay thirsty my Friends!».

– Jeg drikker ikke nødvendigvis øl jeg heller, men når jeg gjør det er det nå Dos Equis som gjelder. Uten unntak (bortsett fra Guinness, men det er location- og humør-bestemt). Og hva er bedre enn en tørst venn? Jeg må nesten gråte en skvett. Og kjøpe en øl.

Norsk kinoreklame fra åttitallet

Fortell om en norskprodusert jobb du er glad i.

– Jeg har ikke bodd i Norge siden 1989, så jeg minnes heller de filmene som svingte da jeg gikk på Sandvika Kino tre ganger i uken. Så slipper jeg å tråkke på tærne til utelatte Norske venner som jeg til syvende og sist må låne fjell-utstyr av hver eneste august. Ergerlig om Gore Tex’en plutselig lekker sånn helt mystisk på Fisletind.

(De to norske filmene Sanders nevner er såpass obskure/gamle at Kreativt Forums researchavdeling måtte melde pass. Heldigvis er Sanders et fortellertalent som også kan bruke ord, når bildene mangler – red.anm)

  • Ali Strax «Vikinger» (Young & Rubicam)

– En båt full av vikinger som synger: «Ali Strax! Den smaker som kaffe på ekte vis … du kjøper den billig til posepris», og en slem viking knuser monokkelen(!) til en annen med posen (fordi han ikke kjøpte på glass. Eller noe sånt).

  • Bio Tex (ukjent tittel, år, og byrå)

– En mann henter en dame (de skal evt på date men det er vanskelig å vite med sikkerhet). Hun roper ned at hun bare skal vaske først. Så slenger hun klær i en bøtte og kaster litt Bio Tex over. Så er hun ute på et minutt. Han er overrasket: «Skulle rukke vaske først ‘a?» Solid!

– Hvis ikke KF har disse filmene i arkivet, så kan kanskje en av leserne spore dem opp? Du kan vinne et glass kaffe. Til posepris.

Hvem vil du sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?

– Jeg sender Kudosen videre til Marie Kristiansen, regissør på Bacon og kretsmester i rytmisk sportsgymnastikk. Wiggle it. Just a little bit.