Teknisk sett genial

Stafettpinnen har vandret over til söta bror, nærmere bestemt til den Gøteborg-baserte designeren Daniel Rybakken.

Daniel Rybakken er en norsk produktdesigner basert i Gøteborg. Han har en master fra HDK,  Högskolan för design och konsthantverk ved Universitetet i Gøteborg. Han har høstet mange lovord for sine lysprosjekter for bl.a Luceplan i Milano og irske J. Hill’s Standard. Som eneste skandinav har Daniel vunnet den prestisjefylte, italienske Compasso d’Oro-prisen, ikke én, men hele to ganger.  

Fortell om én eller flere norskproduserte jobber du er glad i.

–  Er ikke helt oppdatert på norskproduserte jobber da jeg sitter i Göteborg, men ser at det er mye som hender innen både design, arkitektur og kunsthåndverk i Norge. Et fint eksempel på sistnevnte er «Vigeland Vase» i bronse av Andreas Engesvik 

Nevn et eller flere inspirerende internasjonalt/ utenlandsk arbeid du gjerne skulle ha lagd selv.

– Hvis jeg må velge ett prosjekt som jeg skulle hatt i portfolioen min, så må det bli «Gabriel Chandelier» av Ronan og Erwan Bouroullec i trapphuset på Château de Versailles: For det første har den en formmessig innovasjon, men inneholder også alle elementene til den tradisjonelle lysekronen med repeterte fasetterte elementer i krystallglass. For det andre er den teknisk sett genial med stålvaiere på innsiden av lysekronen som i tillegg til å holde konstruksjonen oppe, også gir strøm til de individuelle lyskildene. Det betyr at man enkelt kan demontere og bytte ut ett element uten at man må ta ned hele lysekronen. Dette er viktig når man tenker på at denne lysekronen skal stå ut levetiden til bygningen. Det bringer meg over på tredje og siste grunn som er at det kanskje ikke finnes en finere plassering og oppdrag enn dette. «Gabriel Chandelier» er det første kontemporære tillegget til Château de Versailles. Altså fin form, fin løsning og fin plassering. Ronan og Erwan fikk dog ingenting betalt. Men det er OK.


 Hvem vil du sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?

– Kanskje ikke helt korrekt, men jeg skulle ville sende stafettpinnen over til min pappa, Bjørn Rybakken som er kreativ leder i Cretalux i Oslo. Vi diskuterer mye sammen fra konkrete detaljer til større mer filosofiske ideer rundt vårt arbeid. Han er i følge meg en av Norges fremste grafisk designere og den eneste jeg har møtt som er bedre i Adobe Illustrator enn meg selv : )

Filmen om lysekronen er laget av Juriaan Booij.

Kommentarer

Ingen kommentarer ennå.

Logg inn eller opprett en konto for å være med i diskusjonen.