«Hullet» av Øyvind Torseter er årets vakreste bok

Torsdag kveld ble bokens beste venn, formgiveren, hedret på Nasjonalbiblioteket. Da ble det delt ut priser til Årets vakreste Bøker, 41 stykker til sammen.

Den store vinneren torsdag kveld var Øyvind Torseter, som tok juryen med storm med bildeboken «Hullet», som i tillegg til gull i kategorien Skjønnlitteratur bildebok, ble utpekt både som Årets best tilrettelagte bok og Årets vakreste bok. 

«Hullet» er en både surrealistisk og hverdagslig bildebok, der det fysiske hullet er stanset gjennom hele boka. Juryen uttaler blant annet dette om vinnerboken: «En fantastisk idé som er løst på en formidabel måte. Dette er en historie som sprer humor til både store og små lesere. Det føles ut som bokens form og innhold har blitt skapt parallelt. Det er nesten som om boken og hullet er skapt i samme kutt og i samme bevegelse.»

«Hullet» av Øyvind Torseter er årets vakreste bok.

Syv priser til Yokoland

Det fra før tungt prisbelønte designstudioet Yokoland dro i land hele syv priser, blant annet Gull i Fotobok/Kunstbok for «Kunsthåndverk 2012» og gull i Bokomslag for «Natt på museet» av Victoria Durnak. 

Yokoland vant syv priser, her representert av Aslak Gurholt Rønsen.

Blæst design ved Aud Gloppen og Terese Moe Leiner var hakk i hel med fem priser, blant dem gull i Skjønnlitteratur voksen for «Norske folkeeventyr I-III» samt tre sølv og én bronse.

Blant andre gull finner vi Eivind Stoud Platou og Handverk som vant gull i Skjønnlitteratur barn og ungdom for «Konfirmantbibelen» av Sindre Skeie. Andreas Töpfer vant gull i Fakta- og oppslagsbøker/verk voksen for «Om Ole Robert Sundes forfatterskap» (red. Audun Lindholm). Rune Markhus hadde design- og illustrasjonsansvar på Dag O. Hessen og Rune Markhus’ «Hvor kommer jeg fra?», og vant med det gull i Fakta- og oppslagsbøker/verk Barn og ungdom. Ragnar Aalbu vant gull i Bokomslag Barn og ungdom for «Uka etter» av Stein Erik Lunde. Gull i Tegneserier gikk til «Eremitt» av Martin Ernstsen, mens Åpen klasse ble vunnet av Guttorm Guttormsgaard for «Øyeblikk/Moments»

Bokkunstprisen gikk til Per Dybvig

Hovedstyret i Grafill har i år valgt å tildele Bokkunstprisen 2013 til mannen som de omtaler som «en av våre fremste og mest produktive bokillustratører». Prisvinneren har siden 1988 illustrert nærmere 80 bøker. Av disse er 21 billedbøker for barn. 

Per Dybvig sammen med Martien Biehl, daglig leder i Grafill.

Per Dybvig har samarbeidet med folk som Marit Nicolaysen, Ingvar Ambjørnsen, Bjørn F. Rørvik, Jo Nesbø, Klaus Hagerup og Trond Brenne, med kjente tittler som «Svein og rotta», «Reven og grisungen» og «Doktor Proktors prompepulver».

Se alle vinnerne hos Grafill. 

Kommentarer

Ingen kommentarer ennå.

Logg inn eller opprett en konto for å være med i diskusjonen.