Lanserer praksisår for designere

Med lanseringen av Lab3 videreføres arven fra Studio 3 av NKH fagskoleutdanningen, som tilbyr fagskoleutdannede grafiske designere et ekstra praksisår for å gjøre overgangen til arbeidslivet mykere.

43558 206eb original
Jannicke Østlie, faglærer ved NKH Fagskoleutdanningen. Foto: NKH
43561 39752 original
Første kull: Madeleine Maraz Melsom, William Grøslie, Carmela Telaranta, Kristine Prestegaard, Jeanette Bakken Stuve, Karoline Hove Aase, Synne Flaa Eieland, Marlen Strøm, Camilla Wedul Gulbrandsen og Erich Brauer. Foto: NKH

Begge våre to sentrale kreative uklekkingsanstalter, Westerdals og Norges Kreative Høyskole, tilbyr i dag teoretisk fordypning gjennom bachelor-studier. Den siste tids fokus på bachelor- og høyskoleutdanning ga Jannicke Østlie inspirasjon til å sette sammen et program for de som ønsker en praksisorientert forlengelse av studiet: Et år med trygghet, nettverksbygging og oppfølging.

Østlie er selv fagskoleutdannet art director fra Westerdals (samt Melbourne, Australia), med jobberfaring fra byråer som McCann, Leo Burnett, Kitchen og SMFB. De siste fem årene har hun vært tilknyttet NKH som faglærer, hvor hun han fattet stadig større interesse for å hjelpe fram nye talenter.

– Da jeg gikk på Westerdals på nittitallet, hadde skolen nær og unik kontakt med byråbransjen. Vi fikk jo jobb før vi var ferdige med skolen, forteller Østlie til kreativtforum.no.

Hun legger ikke skjul på at Lab3 er inspirert av det nå nedlagte studentbyrået Studio 3, som var det praksis-orienterte ekstraåret for grafiske designere på Westerdals gjennom 00-tallet.

– De tok ansvar for å systematisere den praksisen du trenger før du er ferdigutdannet. Det Studio 3 gjorde var å forme studentene enda mer for å takle stresset og presset. Jeg har snakket med en rekke tidligere studenter, og de fortalte alle om et veldig godt år der de fikk satt teorien fra klasserommet inn i et system for hverdagen.

Selvstendig enhet

Østlie ser for seg Lab3 som en bro fra skole og klasserom og inn i bransjen, og ikke en konkurrent til eksisterende byråer.

– Det er byråene vi rigger oss mot, vil være et inhousebyrå på skolen som vil stå i døra med åpne armer og ta imot byråbriefinger, slik at vi kan vise oss fram og jobbe som en selvstendig enhet. Vi ønsker også bygge en tillit til bransjen, slik at byråene ser til oss når de rekrutterer.

Lab3 skal heller ikke være et lukket byrå, men være preget av gjennomtrekk.

– Hvert kull får ett års mulighet, så er det ut. Min jobb med å drifte dette handler mye om å bli kvitt de flinkeste fortest mulig.

Å gjøre de beste bedre

Østlie og NKH Fagutdanningen vil med dette demonstrere at det finnes alternativer til bachelor-utdannelse, som er den mer teoretiske veien å gå.

– Du møter virkeligheten veldig fort når du begynner i arbeidslivet. Vårt formål er ruste studentene slik at de er profesjonelle nok til å ikke bli satt ut av hvordan den er.

Men det handler også om å gjøre de beste enda bedre.

– Når du samler de mest dedikerte inn i en mindre struktur og jobber teambasert, så oppstår fantastiske resultater. Det finnes alltid en liten kjerne av veldig sultne, driftige og flinke studenter. For å gjøre dette trenger mange en tilrettelagt profesjonell hverdag som vil gjøre at de stiller mye sterkere i møte med arbeidslivet.

Østlie har fått med seg Bendik Romstad (Kitchen) og Kristine Lillevik (Los&Co) som styremedlemmer i Lab3.

– Det handler om å vise seg fram, til syvende og sist. Om å fylle den mentale ryggsekken med selvtillit, avslutter Østlie.