Årets vakreste bøker er kåret

Torsdag kveld var norske formgivere og bokbransjen samlet på Sentralen for å hedre Årets vakreste bøker 2017. Blant de 47 premierte bokverk gikk hedersbetegnelsen Årets vakreste bok til monumentalverket «I’d Love the Key to the Master Lock» om kunstneren Bård Breivik.

Til sammen 47 bokverk ble premiert, og prisene gikk til bøkenes illustratører, designere, tegneserieskapere. Årets vakreste Bøker er den eneste konkurransen som hedrer den visuelle delen av bokbransjen. Konkurransen har en lang og viktig tradisjon som strekker seg helt tilbake til 1933. 

Elegant og vakkert monumentalverk

Blant de premierte bøkene velges én bok ut som årets vakreste bok, og prisen gikk til grafisk designer Rune Døli, bilderedaktør Guri Dahl og tekstforfatter og redaktør Rita Leppiniemi for monumentalverket «I’d Love the Key to the Master Lock» om kunstneren Bård Breivik

Prisen for Årets vakreste bok gikk til Rune Døli, Guri Dahl og Rita Leppiniemi for «I’d Love the Key to the Master Lock» om kunstneren Bård Breivik. Foto: Christian Melstrøm

Juryen sier om boken: Boken skapte stor begeistring hos juryen. Et omfattende bokverk som er gjennomtenkt i alle dets detaljer. Det grundige utarbeidede malsystemet som ligger til grunn for utformingen muliggjør en dynamisk, men samtidig kontrollert og samlende fremstilling av det varierte materialet. Dette grepet fremheves av gjennomsiktigheten i papiret. Tekster av ulik art har forskjellig utforming og typografi innenfor samme system. Boken holder høy trykkteknisk kvalitet på ubestrøket papir, med innslag av bestrøket papir for å løfte frem enkelte bildesekvenser. Boken har blitt et elegant og vakkert monumentalverk over en stor kunstner.

Kunstnerskap der boken har hatt en sentral plass

Bokkunstprisen 2017 ble tildelt Guttorm Guttormsgaard. Bokkunstprisen deles hvert år ut til en person eller virksomhet som arbeider med å formgi, illustrere, produsere eller utgi bøker, eller som på andre måter fremmer god bokkunst. Årets vinner har på forskjellige måter arbeidet med alle disse feltene. Han er billedkunstner, men gjennom hele hans kunstnerskap har boken hatt en sentral plass. Bokkunstprisen ble delt ut for første gang i 1957. Siden da har en rekke kulturpersonligheter mottatt prisen. Styret i Grafill står for utvelgelsen.

En fullstendig presentasjon av vinnerne med juryens begrunnelser finner du her.

Bokkunstprisen 2017 ble tildelt Guttorm Guttormsgaard. Foto: Christian Melstrøm

Årets vakreste Bøker arrangeres av Grafill, en interesseorganisasjon for alle som arbeider eller utdanner seg innen design, illustrasjon og visuell kommunikasjon. Organisasjonen er landsdekkende og har 1350 medlemmer.

Fredag 31. mars åpner en utstilling i Grafill R21 med alle vinnerbøkene. 

Alle bilder i mediespilleren (bortsett fra bildet fra prisutdelingen): Fotograf Märta Thisner


Kommentarer

Ingen kommentarer ennå.

Logg inn eller opprett en konto for å være med i diskusjonen.