Tre fra praksis til fast arbeid hos SMFB

SMFB har nylig ansatt tre designere som har vært utplassert hos byrået via Lab3: Daniel Blaker, Francesca Miani og Haider Ahmad.

87739 8c7a0 original
Fra venstre: Daniel Blaker, Francesca Miani og Haider Ahmad. Foto: Michael Johnsen

SMFB har for alvor svulmet ut de siste årene, og teller nå 80 ansatte.

– Det var atten flere av oss på årets julebord i forhold til fjorårets, forteller en fornøyd byråleder Kristian Kristiansen.

Tre av disse er designerne som har vært utplassert via Jannicke Østlie i Lab3, et praksisorientert tilbud for nyutdannede designere.

– Vi synes det er utrolig gøy å kunne bidra til at disse unge, dyktige designerne får arbeidserfaring som etterhvert har ledet til fast jobb, legger Kristiansen til.

Til Norge fra Italia via England

Den lengste reisen til fast jobb som designer har italienske Francesca Miani hatt. Hun har en Bachelor i art direction fra Milano samt en Master i Advertising fra England, og inntil nylig jobbet hun i reklamebyrå i London. Men det var designer Miani ville bli, og hun har tilbrakt de tre siste månedene i Oslo hos SMFB, før hun landet fast ansettelse.

– Jeg har vært kjempeheldig, og har fått veldig utfordrende og morsomme prosjekter. Det har også vært varierte oppdrag for forskjellige typer kunder og bransjer, forteller hun.

Hun har ikke mange byråer å sammenlikne SMFB med, men kan fortelle om en ganske annen hverdag enn reklamebyrålivet i London.

– I den britiske bransjen er balansen mellom arbeid og fritid helt annerledes. Her føler du at de setter mye mer pris på deg som medarbeider. Men jeg vet egentlig ikke om det har å gjøre med SMFB spesielt, eller Norge generelt.

Haider Ahmad har vært i byrået siden mars. Han har i tillegg hatt korte utplasseringer hos TRY, i Kitchen og hos F+OSS, er utdannet på Westerdals, og står blant annet bak oppdateringen av den visuelle profilen til Gullblyanten 2016, som han gjorde sammen med broren Umer. I SMFB har han i hovedsak jobbet med Circle K, men han har også vært med å pitche på kunder.

– Jobben i seg selv passet ganske bra, men det har også viktig med kulturen i byrået, noe jeg følte helt fra jeg var på intervju. Du blir verdsatt som en del av noe større, og det var attraktivt for min del, forteller han.

Det store steget

Daniel Blaker kom på plass i SMFB, og så SMFB Factory, kort tid etter Haider. Han gikk to år på NKH før han tok en bachelor i Southampton, og føler at Lab3 har vært en viktig del av å lande ny jobb.

– Det hjelper veldig, det er å komme seg inn i et byrå som er det store steget. Står du alene rett etter skolen er det vanskelig å komme i kontakt med potensielle arbeidsgivere, så det at Lab3 snakker med byråer på våre vegne og får oss inn er viktig for oss.

Blaker har jobbet mye med butikkene i Gresvig-kjeden, og særlig da Intersport, som har fått helt ny profil. Han har også vært med på flere pitcher, ofte sammen med partner og kreatør Eirik Stensrud.

– I tillegg til Intersport, var Daniel et viktig ledd i å vinne Ruter som kunde, hvor han var sterkt delaktig i det grafiske vi leverte i presentasjonen.

Stensrud har hatt det overordnede ansvaret for de nye designerne, og er imponert over innsatsen deres.

– Franscesca er opprinnelig art director, så hun er veldig allsidig og har et konseptuelt idésyn. Hun har blant annet vært med utviklingen av den nye Gullblyantprofilen, forteller han.

– Beste måten å lære

Ifølge byråleder Kristiansen er utplassering en nyttig prosess for å se om byrået og praktikanten finner tonen.

– Vi har satt pris på å kunne jobbe med Lab3 for å teste om kjemien er på plass, og det er ikke bare vi som prøver ut designerne, men også de som prøver oss, forteller han.

Byrålederen mener ikke nødvendigvis at det er store forskjeller på å hyre inn en praktikant sammenliknet med fast ansettelse.

– Prosessen er ikke nevneverdig annerledes. Du må møte til flere intervjuer og treffe flere mennesker, og så kommer du inn på en praktikantstilling der du får en litt mykere start. Men den perioden varer i høyst to uker, og derfra er du en del av teamet og godt i gang. Den beste måten å lære på er jo å jobbe, avslutter Kristiansen.