Bekk-designere vant DOGA Hedersmerket

Bekk vant onsdag både Hedersmerket og et DOGA-merke for en masteroppgave om om bærekraftig bruk av tang. Byrået vant også et DOGA-merke for Leile, en løsning for å hjelpe studenter med å finne gode romkamerater.

95739 bd1b1 original
95740 3a0e0 original
Bekk vant også et DOGA-merke for Leile, der SiO går nye veier i et forsøk på å gjøre overgangen til Oslo litt bedre for studenter ved å hjelpe dem å finne gode romkamerater.
95741 d8276 original
95743 daab1 original
Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue. Foto: DOGA
95745 11bf0 original
95747 dcd1e original
Frida van der Drift Breivik, Frøya Thue og resten av BEKK mottok DOGA Hedersmerke samt DOGA-merket nykommer for DYPP – et prosjekt som ser på hvordan tang og tare kan erstatte plast som emballasje. Foto: DOGA

Er tang og tare den nye oljen? De velkjente vannplantene kan i alle fall være den nye plasten, skriver de unge designerne Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue i sin masteroppgave DYPP. De to designerne, som nå jobber sammen i Bekk, har hentet innsikt fra eksperter og forskere på feltet tang og tare. De har laget fire framtidsscenarioer som viser hvordan vannplantene kan utfordre plast fram mot 2050.

Designerne har også utviklet en metode for å bruke alginat, et stoff det finnes mye av i blant annet grisetang og stortare, for å erstatte plastfolie. Ved å dyppe frukt og grønnsaker i alginatgelé, får de lang holdbarhet. Alginatemballasjen er både spiselig og sunn.

I juryvurderingen påpekes det at prosjektet kan bety ny næring og industri langs hele kysten, og at det potensielt kan føre til store og positive endringer i kampen mot avfall.

«Wow! Dette er et så banebrytende prosjekt at vi nesten mangler ord. Presist, innovativt, gjennomarbeidet og bærekraftig – det er imponerende mange gode kvaliteter her,» skriver juryen.

Får flere studenter til å trives i Oslo

Med Leile går SiO nye veier i et forsøk på å gjøre overgangen til Oslo litt bedre for mange studenter ved å hjelpe dem å finne gode romkamerater. En stor andel synes nemlig det er vanskelig å finne andre å bo sammen med.

Det finnes 70.000 studenter i Oslo og SiO har kun 9000 studentboliger til rådighet. Da må man sørge for at så mange av de man kan hjelpe har det så bra som mulig.

Juryens begrunnelse sier følgende om Bekk-løsningen Leile:

«Ved å overføre mekanismene fra sjekke-apper som Tinder til studentboligmarkedet skaper Leile en morsom og gjenkjennbar ramme som ufarliggjør prosessen med å finne seg et sted å bo. Vi synes det er lite å sette fingeren på når det gjelder både det visuelle og interaksjonsdesignen, og er vel egentlig ganske samstemte om at dette er en veldig smart løsning på et viktig problem».

– SiO skal ha honnør for hvordan de har styrt dette prosjektet. De har gitt oss mye tillit, og latt innsikten styre retningen for hva den ferdige løsningen kom til å bli. Derfor har vi lykkes med å lage en tjeneste som mange har god bruk for, forteller Lars Magnus Øksnes, digital forretningsutvikler i Bekk.