The Metric System designer de nye seddelforsidene

Det Oslo-baserte designbyrået The Metric System har sammen med Illustratør Terje Tønnesen blitt valgt ut til å designe de nye sedlene for Norges Bank.

52064 8ee22 original

Seddelserien skal handle om hvordan vi bruker havet, og The Metric Systems konsept «Det Norske Livsrommet» får pryde sedlenes forsider. Snøhetta Designs motivforslag blir utgangspunkt for baksidene.

Åtte designermiljøer og kunstnere kvalifiserte i konkurransen om å sette sitt preg på de nye sedlene til Norges Bank. Temaet er «Havet» med undertittel «havets betydning for Norges nærings- og velferdsutvikling» og skal gjenspeiles på de fem aktuelle seddelvalørene.

Vant oppdraget, ikke konkurransen

Som ofte skjer i offentlige konkurranser innen design og arkitektur, var det et annet forslag som ble valgt av juryen som vinner. Juryen valgte Enzo Fingers serie «Ringvirkninger». Norges Bank fant imidlertid Metric System sine forsideutkast bedre egnet og valgte dermed å videreutvikle disse som hovedmotiv. Snøhetta Design sitt forslag «Grensenes Skjønnhet» skal brukes som baksidemotiv.

Pengesedlene påvirker mange

De første av de nye sedlene er planlagt i markedet fra og med 2017, men designarbeidet starter allerede nå i oktober.

– Vi er utrolige glade for å ha fått oppdraget, men det er også en grad av ærefrykt involvert. Pengesedlene våre har jo en stor allmenn interesse fordi den angår oss alle. Vårt mål er jo at så mange som mulig skal føle eierskap til sedlene. Vi har til nå levert skisser og anbefalinger til Norges Bank, og på sett og vis er det nå jobben begynner. Vi gleder oss enormt til det, sier Are Kleivan, partner og designer i The Metric System.

Terje Tønnesen, Christian Schnitler og Are Kleivan.

Stolt av natur og kystlinje

Konseptet for de nye sedlene handler om hvordan nordmenn bruker havet; om ressurstilgang og kunnskap om havet, og hvordan havet påvirker det norske levesettet og den norske samfunnsmodellen. Nordmenn har et personlig forhold til og er stolte av den unike naturen i Norge. Sedlene skal inspirere og hente frem de gode følelsene og minnene fra kysten.

– Vi har forsøkt å lage en inkluderende, positiv og ukontroversiell seddelserie som ivaretar allmenne forventninger samtidig som den gjenspeiler nordisk modernitet. Vi ønsker at den skal oppleves samlende og representativ for hele landet, sier Christian Schnitler, partner og designer i The Metric System.