En annonse til inspirasjon

Som nittenåring ble Silje Helene Fjeld reklame-frelst av en annonse for Oslo Krisesenter. Hun trekker også fram en nyere kampanje med samme tematikk fra helt andre breddegrader.

73618 c8529 original
Virtual Gardens annonse for Oslo Krisesenter vant gull i Samfunnsinformasjons-kategorien i Gullblyanten 1999. Annonsen er skannet inn fra boken «De 101 beste avisannonsene 1905-2005».

Silje Helene Fjeld, kreativ leder og tekstforfatter i Naug & Venner.

Silje Helene Fjeld har vært ni år i bransjen og er tekstforfatter og kreativ leder i Naug & Venner. Byrået som akkurat har fylt ett år, nylig mottok Gull i Gulltaggen, og som sier seg veldig godt fornøyde med sitt første år med nye og gamle venner.

– Så hyggelig å få en savnehilsen fra Eva i form av en Kudos-stafettpinne. Eva er rett og slett en av mine favorittbransjemennesker, så det var stas. Jeg ble så ivrig at jeg fant frem jobber og skrev begrunnelsen min før jeg leste Evas sak. Oppdaget at vi hadde valgt ut to av de samme, så er jeg lur nå sier jeg bare «det Eva sa.» Det var mye smartere enn det jeg skrev sjøl, og så kan jeg bare legge til at «great minds thinks alike», med ironisk smileblunkefjes, men da blir det veldig, veldig kjedelig?

Det er en viss fare for det. Fortell om en annen norskprodusert jobb du er glad i.

– Da kan jeg heller bruke plassen på der det hele startet for min del. Jeg var 19 år og hadde akkurat fått jobb som servicemedarbeider i Virtual Garden, hvor jeg for det meste ryddet kaffekopper og smugspiste After Eight som var forbeholdt kundemøter. En dag lå det en annonse på lunsjbordet som gjorde meg nysgjerrig. Det var bilde av en dame som hadde fått grisebank, og da jeg leste teksten ble jeg full av beundring over dobbeltbetydningen den fikk sammen bildet. Det turte jeg aldri fortelle til Rebecca Mathiesen, den tøffe, kule, skumle kreatøren som hadde laget jobben. Fra da av fantaserte jeg om å bli tekstforfatter og lage sånne fine greier som Rebecca og alle de andre kreatørene i byrået. Annonseteksten kommer nok litt dårlig frem her, det står: Ikke følg tradisjonen. Innfør en ny. Ring oss. Oslo Krisesenter 22 37 47 00. En kuriositet er at nettsiden virtualgarden.no lever fortsatt, så hvis du vil besøke bransja i år 2000, er det bare å ta en titt.

Nevn et inspirerende internasjonalt/utenlandsk arbeid du gjerne skulle ha lagd selv.

– Siden jeg først er inne på vold mot kvinner, vil jeg trekke frem et annet case basert på samme tema, bare løst i dagens tidsånd. Jobben for Vodafone er smart tenkt, smart annonsert og løser et problem for voldsutsatte kvinner Tyrkia. Det som gjør denne så hjerteskjærende bra er antall nedlastinger av appen og antall ganger den har vært i bruk. Hele 24 prosent av Tyrkias kvinner med en smarttelefon har lastet den ned, og alarmfunksjonen har blitt brukt 103.122 ganger. Det betyr igjen at Vodafone kanskje har avverget grov vold eller til og med drap 103.122 ganger siden lansering.

  • Vodafones «Red Light Application», som fikk Grand Prix i Media under Cannes Lions 2015. Den vant også gull i Promo & Activation under Eurobest


– Til slutt, for å mjuke opp stemninga litt spiller jeg opp til dans med en musikkvideo. SIA er en artist jeg ikke har et forhold til og musikken er heller ikke min kopp med nypete. Men «Elastic heart» er så fantastisk koreografert og vakker å se på, så jeg har jaggu hørt den låta noen ganger nå. Alle tolkningsmulighetene er kanskje det mest spennende. Er det en løsrivelse mellom far og datter, en kamp mellom de ulike sidene man har i seg selv, eller er dette rett og slett et bilde på en idéprosess sammen med makker Thorbjørn Naug?

  • SIA, «Elastic Heart», regi: Daniel Askill/SIA, med Shia LaBeouf og Maddie Ziegler


Hvem vil du sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?

– Jeg sender stafettpinnen videre til Mai-Bente Paulsen som akkurat har startet Something good. Et PR- og kommunikasjonsbyrå som jeg tror kommer til å redde verden på sikt. Jeg har stor respekt for Mai-Bente og prosjektet hennes, og jeg lurer litt på hva hun synes om bransjen og jobbene våre akkurat nå. Er det håp?